İşçi Maaşlarına Yüzde 68 Zam Reddedildi!

İşçi Maaşlarına Yüzde 68 Zam Reddedildi!

Rize Belediyesi ve Hizmet-İş Sendikası arasında yapılan 2023 Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde işçi maaşlarına yapılan yüzde 68 zam teklifi reddedildi. Grev kararı alınamadı, Yüksek Hakem Kurulu devreye girdi. İşte detaylar!

İşçi Maaşlarına Yüzde 68 Zam Reddedildi! Sendika ve Rize Belediyesi Arasındaki Görüşmeler

Rize Belediyesi ve HAK-İŞ'e bağlı Hizmet-İş sendikası arasında, 2023 yılı Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri kapsamında 650 işçinin maaşlarına yapılan yüzde 68 zam teklifi reddedildi.

Görüşmelerde Anlaşma Sağlanamadı

Hizmet-İş sendikası ve Rize Belediyesi arasında gerçekleşen 2023 yılı Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Bu durumun üzerine Hak-İş Rize Şubesi, işçilere grev oylaması düzenledi. Ancak işçiler, grev önerisini kabul etmeyerek 'hayır' oyu kullandılar. Bunun üzerine sendika, Yüksek Hakem Kurulu'na başvurdu.

Grev Kararı Alınamadı, Yüksek Hakem Kurulu Devreye Girdi

Hizmet-İş sendikası Rize Belediyesi'nde çalışan 650 işçiyi kapsayan 2023 yılı Toplu İş Sözleşmesi'nde anlaşmazlık yaşandı. Taraflar arasında anlaşma sağlanamayınca sendika, uyuşmazlığı çözmek için geçen hafta grev oylaması düzenledi. Ancak işçiler, greve gitme kararı almadılar. Bunun üzerine Hizmet-İş sendikası, Yüksek Hakem Kurulu'na başvurdu. Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, işçilere yüzde 68 zam teklifi verdiklerini ve Hizmet-İş sendikası ile protokol imzaladıklarını ancak sendikanın verilen teklifi kabul etmediğini ve bu durumu suistimal ettiğini belirtti. Bu nedenle taraflar arasında anlaşma sağlanamadı. Metin, "Yüksek Hakem Kurulu'nun vereceği zam oranını aşarak işçilere daha yüksek bir zam yapacağım" dedi.

"Enflasyonun Altında Zam Veremem, Sözümü Tuttum!"

Rahmi Metin, dün düzenlenen basın toplantısında şunları söyledi:

"Ben geldiğimden beri prensip olarak şunu söyledim; kesinlikle ben işçiye enflasyonun altına zam vermem, vermedim de zaten. Onun için hiçbir sıkıntı yoktu fakat hem Türkiye'nin ekonomik anlamdaki türbülanslar pandemiden sonraki çıkışla beraber işte Türkiye’deki ücretlerin bir anda aşağı yukarı gitmesi her yıl yapılan 6 ayda bir asgari ücret yenilenmesi yapılma durumunun kalınması şimdi böyle bir sancılı dönem geçirdik. Haliyle geldik 2022’nin Mart'ına bu sözleşme konuşmaları başladı enflasyon yüzde 50-55 civarındaydı. 2022’nin Mart'ı TÜİK'ten aldığımız verileri genel anlamda sıkıntılar olduğunu gördüğümüz için hem ekonomik anlamda bunu biz bunu yüzde 68’e çıkardık. Yani biz 2023 yılının Mart’ında sendika ile yüzde 68 üzerinde mayıs ayında imza altına aldık her şey karşılıklı. Biz ona göre de süreci başlatmış olduk fakat, daha sonra bu kamu işçilerine ait personel sözleşmesi gündeme Türkiye'de gelince şimdi cumhurbaşkanlığı ne diyor, kamu işçisi personel sözleşmeleri. Bu açıklanınca sendika biz belediyelerde bunun içerisine sokabiliriz gibi sendikal anlamda üst düzeyde bir homurdanma oldu bizler anlaşma yapmayınca yüksek hakem kuruluna gider raporlarımız, grev olmayınca yüksek hakeme giderler, yüksek hakem de kendi durum değerlendirmesini yaparak bir rakam verir.

"Hizmet İş Sendikası Attığı İmzaya Sahip Çıkmadı"

Arkadaşlarımızın sendikal bakışında yüksek hakem kurulu bizi de herhalde bu kamu işçi protokolüne sokar belediyelerde bu yükün altına sokar düşüncesiyle beklemeye aldılar kendilerini. Bizim verdiğimiz yüzde 68’den daha fazla vermesi lazım ve Türkiye’de yeniden asgari ücret gündeme geldi tam biz bunları konuşurken. Ardından arkadaşlar yine bizimle görüşmek istediler hatta genel merkezinden geldi yetkilileri ben onlara şunu söyledim; ‘arkadaşlar biz sizlerle normal bir sözleşme yapmışız bu sözleşme normalde 2024 yılına kadar geçerli bir sözleşme olması lazım’ ve yüksek hakeme falan gidebilme hakları yok fakat bir şekilde kendilerince kabul edilmeyerek imza altına alındığı halde suistimal edilerek. Biz imzamızı attık karşılıklı imza attık o iş bitmiştir. Rize Belediyesi işçisi benim arkadaşlarım. Ben Türkiye'de hangi uygulama yapılıyorsa ona tabi olmak kendimi zorunlu hissederim zaten ben niye daha az vereceğim daha çok veririm benim işçime ama şu ortamı bir görelim ortam bir durulsun. Diğer belediyeler ne yapıyor, hamleler ne oluyor, asgari ücret ne olacak oranı neyse ben onu da bunun üzerine verme sözü veriyorum ve hala bu sözdeyim ben.


"Benim Sendika İle İşim Yok Buranın Sorumlu Amiri Benim Parayı Da Ben Veririm"

Türkiye'de belediyeler kamu personel sözleşmesine göre hareket etti bende öyle edeceğim, başka türlü neden hareket edeceğim, ben işçimin yanındayım. Sendika başka düşünebilir ben sendikayla bir işim yok. Şu anda buranın sorumlu amiri bensem parayı da ben veririm fazlasını da ben veririm onlara da diyorum, ben Trabzon’u, Giresun’u, Ordu’yu her tarafı aradım, ne oluyor yani biz mi alt kaldık bu çalkantı niye var? Diğer yerlerde yok, Trabzon 10 bin 500 TL veriyor 11 bin lira Giresun veriyor en yükseği şimdi temmuzda sözleşme yapacaklar bizden sonra biz erken yakalandık Mart'ta olduğu için. Süreçte şimdi gelinen nokta da arkadaşlar tabii ki herkes ister ki daha fazla olsun, daha fazla olsun ben buna da saygı gösteriyorum. Arkadaşlar yüksek hakeme gitmek istediler yüksek hakem oradan bir netice verecek bu netice eğer hangi rakamsa zaten ona uymakta mükellefim ama bu netice benim taahhüt ettiklerimin altında kalırsa ben yine yukarıya çıkaracağım. Onlar sözüm var. Oradan verilirse ne âlâ o vermedi aşağıda kaldı ben yine kendi verdiğim ücretle onun yukarısına çıkmış olacağım, şimdi arkadaşlar görüşmek istiyorlar ama ben görüşme kabul etmiyorum bu saatten sonra."