YKS Tercihlerinde OBP'nin Önemi: Yerleşemeyince OBP Düşer mi? Merak Edilenler!

YKS Tercihlerinde OBP'nin Önemi: Yerleşemeyince OBP Düşer mi? Merak Edilenler!

OBP Nedir? YKS Tercihleri için Ortaöğretim Başarı Puanı nasıl hesaplanır? Öğrenciler OBP'nin etkisini merak ediyor! İşte detaylar!

OBP Nedir, Nasıl Hesaplanır?

OBP, Ortaöğretim Başarı Puanı olarak bilinir ve ortaöğretimden mezun olan öğrencilerin almış oldukları derslerden elde ettikleri başarı puanını ifade eder. Diğer bir deyişle, daha çok okul puanı olarak da adlandırılır.

Türkiye genelinde liseye geçiş yapacak öğrencilerin değerlendirilmesi için ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden Lise mezuniyet puanı), 5 ile çarpılarak OBP'ye dönüştürülür. Bu şekilde, en düşük diploma notu olan 50 için OBP 250, en yüksek diploma notu olan 100 için ise OBP 500 elde edilir. 50'nin altında olan diploma notları ise 50 olarak değerlendirilir.

Ortaöğretim Başarı Puanı bu şekilde hesaplandıktan sonra, yüzde on ikisi (katsayı=0,12) merkezi sınavdan alınan puanlara eklenerek adayın yerleştirme puanları hesaplanır.

yks4.jpg

YKS’de Tercih Yapıp Yerleşince veya Yerleşemeyince OBP Düşer mi?

Tercihlerle ilgili en fazla merak edilen konulardan biri, YKS tercihlerinin yapılıp üniversiteye gidilmemesi durumunda okul puanının etkilenip etkilemeyeceğidir.

ÖSYM, 2023-YKS sık sorulan sorular kılavuzunda bu konuya dair detayları paylaştı. Geçen yıl 2023-YKS puanıyla merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülür. Aynı şekilde, geçen yıl 2023-YKS puanıyla merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleşen, ancak kayıt yaptırmayan adayların da ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülür.

Yerleştirme Puanları Hesaplanırken OBP’nin Katkısı Ne Olacak?

OBP, 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenip yerleştirme puanları hesaplanmaktadır.