Enflasyon Farkı ile 2021 Öğretmen Maaşı Ne Kadar Olacak?

Enflasyon Farkı ile 2021 Öğretmen Maaşı Ne Kadar Olacak?

Öğretmenler pandemi sürecinde yaşadıkları belirsizliklerin yanı sıra 2020 yılının sonuna yaklaştığımız zaman dilimi içerisinde 2021 yılında maaşlarına yansıyacak olan toplu sözleşme ve enflasyon farkını merak ediyorlar. Hem toplu sözleşme hükümleriyle belli olan maaş zam oranı hem de maaşlara yansıyan enflasyon oranı ile ilgili bilgiler netleşmeye başladı.

Kutsal öğretmenlik mesleğinin çeşitli branşlarının yanı sıra öğretmenlik kadrosunun da çeşitli grupları bulunmaktadır. Bu öğretmenlik gruplarının da birbirinden farklı maaş ve ücretlendirilmesi durumu söz konusudur. Öğretmenlik mesleği devlet memurları kanununa göre iki grup olarak belirlenmiştir. 4/A Kadrolu öğretmenler ile 4/B Sözleşmeli öğretmenlerin özlük ve maaş hakları farklılık göstermekle birlikte yakın hakları içermektedir.  Öğretmenlerin farklı çalışma gruplarına ayrılması durumu öğretmenler arası özlük ve maaş farklılıkları da oluşturmaktadır.

Kadrolu öğretmenlik, sözleşmeli öğretmenlik ve ücretli öğretmenlik gruplarının birbirlerinden farklı maaş kriter ve oranları bulunmaktadır. 4/B statüsünde çalışacak sözleşmeli öğretmenler sözleşme ücretlerinin yanı sıra; asgari geçim indirimi, aile yardımı ödeneği, ek ödeme, hazırlık ödeneği, ek ders ücreti, nöbet ücreti ve toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanabiliyor. Sözleşmeli öğretmenlerin ücretlerinden sendika aidatı, bireysel emeklilik sigortası primi ve İLKSAN aidatı kesintisi yapılabilmektedir.

Bu gruplandırmanın dışında bir de kanun kapsamında olmayıp yönetmelikle görevlendirilen ücretli ve vekil öğretmenlik grubu da yer almaktadır. Vekil öğretmenlik çeşitli nedenlerle uzun (doğum, askerlik, hastalık vb.) izin dönemine ayrılmış olan öğretmenlerin yerine görev yapma durumunu ifade ederken, ücretli öğretmenlik ise okullarda kadrolu ve sözleşmeli öğretmenler tarafından doldurulamayan, eksik kalan ders saatlerini ek ders ücreti karşılığı görev yapan öğretmenleri kapsamaktadır.

Bunlardan ilki hepimizin de kadrolu öğretmen olarak bildiği 657 sayılı kanunun 4/A maddesine göre çalışma hayatına katılan memur grubudur. Bir diğeri de yine aynı kanunun 4/B maddesine göre kamuda çalışabilme hakkına sahip olan sözleşmeli öğretmenler grubudur. Ancak burada en mağdur durumda olan öğretmenlik grubunu ücretli öğretmenlik oluşturmaktadır. Ücretli öğretmenler sadece girebildikleri ders saati kadar ek ders / maaş ücreti alabilmektedirler. Sigorta hakları kısıtlı herhangi bir atama, tayin hakları da bulunmamaktadır. Derslerin herhangi bir nedenle boş geçtiği dönemlerde de ücretleri giremedikleri ders oranında kesilmektedir.   Merkez Bankası'nın yaptığı son beklenti anketindeki yüzde 11.76'lık 2020 TÜFE tahmini, yılın ikinci yarısındaki enflasyonun yüzde 5.68 olarak gerçekleşebileceğini gösteriyor.

Bu tahmine göre, memurların Ocak zammı yüzde 1.68 enflasyon farkıyla yüzde 4.68'e çıkabilecek. Açıklanan 3 aylık enflasyon rakamları da emeklilere enflasyon farkı zammının uygulanacağı yönünde oldu.

Eğitim personelinin maaş artışları memur maaş zammıyla birlikte olmaktadır. 2021 yılı ilk 6 aylık döneminde %3 maaş zammı alacak olan öğretmenler, 2021 yılının ikinci 6 aylık diliminde de aynı oranda (%3) maaş zammı alacaklardır. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.