Güvenlik soruşturmasında nelere bakılır? Sosyal medya hesaplarına bakılır mı?

Güvenlik soruşturmasında nelere bakılır? Sosyal medya hesaplarına bakılır mı?

Güvenlik soruşturmasında nelere bakılır? Sosyal medya hesaplarına bakılır mı?

2016 yılında yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu kurum ve kuruluşları, Emniyet Müdürlükleri, Milli Savunma Üniversitesi, bakanlıklar vb. personel alımlarında güvenlik ve arşiv soruşturması yapmaktadır. Güvenlik soruşturmasında sosyal medya hesaplarına bakılıp bakılmadığı ve hangi noktalara dikkat edilmesi gerektiği hakkında özel yazımızı inceleyebilirsiniz.

Güvenlik Soruşturmasında Sosyal Medya Hesapları İnceleniyor Mu?

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48. Maddesinde memur olmak için gerekli şartlar açık ve kesin bir ifadeyle belirtilmektedir. 2016 yılında eklenen maddede şu ifadelere yer verilir:

  • “Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak.

Memur olmak isteyen herkes için bu kural geçerlidir aynı zamanda asker, polis ve MİT mensubu olmak isteyenler için güvenlik soruşturması daha fazla önem teşkil eder.

Güvenlik ve arşiv soruşturmasında genel anlamda vatandaşın yıkıcı ve bölücü terör örgütleri ile ilişkisi olup olmadığı, ahlaki durumu, adli sicil kaydı, kolluk kuvvetleri tarafından aranıp aranmadığı incelenir. Aynı zamanda kişinin ikamet ettiği bölgede de araştırma yapılabilir.

Güvenlik soruşturmasında sosyal medya hesaplarına da bakılabilir ve paylaşımlar değerlendirilir. Dolayısıyla sosyal medya üzerinden devleti kötüleyen / aşağılayan, yıkıcı ve bölücü terör örgütlerine destek paylaşımlar yapmak memurluğa engel olabilir. Aynı zamanda sosyal medya hesapları kapatılsa bile verilere ulaşılır.

Güvenlik Soruşturmasında Nelere Bakılır?

Güvenlik ve arşiv soruşturmasında şu noktalara dikkat edilir:

  • Kimlik bilgileri ve bilgilerin doğruluğu,
  • Geçmişte herhangi bir devletin vatandaşı olup olmadığı,
  • Kolluk kuvvetleri tarafından herhangi bir arama / yakalama emrinin varlığı,
  • 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanuna ve Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı davranışların mevcutluğu,
  • Kumar, uyuşturucu, içki vb. gibi kötü alışkanlıklara karşı aşırı davranışlar,
  • Toplumun genel ahlak ve edebine aykırı davranıp davranmadığı,
  • Adli sicil kaydı,
  • Sır saklama yeteneği,
  • Yabancılarla ve devlet mensupları ile ilişkisi.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar sadece bir kişi tarafından değerlendirilmez. Kamu kurumu tarafından kurulan komisyon sonuçları değerlendirir ve güvenlik soruşturmasını olumlu / olumsuz sonuçlandırabilir.

Güvenlik ve arşiv soruşturmasının ne zaman biteceği belli olmamakla birlikte sonuçlandığı takdirde ilgili kuruma en geç altmış gün içinde bildirmek zorunludur. Bu nedenle kişilerin güvenlik soruşturması cevabını kesin ve net bir cevapla alması önemlidir.

Kaynak:askernoktasi.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.