Erkek öğretmenler kot pantolon giyebilir mi?

Erkek öğretmenler kot pantolon giyebilir mi?

Son dönemde özellikle bazı Kaymakamlıklar tarafından öğretmenlerin kılık kıyafet hususuna fazlaca müdahale edildiği görülmektedir peki erkek öğretmenler sadece kumaş pantolon mu giyebilir, kot pantolon giyemezler mi?

Erkek öğretmenler kot pantolon giyebilir mi?

Eğitimde ve kamuda birçok sorun varken bazı mülki idare amirlerinin öğretmenlerin kılık kıyafet hususuna fazlaca önem verdiği görülmektedir. Öncelikle öğretmenlerin de birçok mağdur olduğu konu varken öğretmenlerin kıyafetleri üzerinden eğitimin düzeleceğini düşünmek büyük bir yanlış olur ve öğretmenler arasında huzursuzluğa neden olmuş oluruz. Bizde bu yazımızda erkek öğretmenlerin kılık kıyafet yönetmeliği içerisinde kot pantolon giyip giyemeceklerine değinelim.

ÖĞRETMENLERİN KILIK KIYAFETİ


Öğretmenler ve diğer kamu personelleri için kılık kıyafet hususu 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu içerisinde hüküm altına alınmıştır. Öğretmenler için ayrıca bir yönetmelik, öğretmenlere özgü bir kılık kıyafet yönetmeliği yoktur. A kurumunda çalışan bir büro memuru da öğretmen de aynı hükümlere (istisnai durumlar hariç) uymak durumundadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında yer alan kılık ve kıyafet hükümleri;
Kıyafet mecburiyeti:
Ek Madde 19 – (12/5/1982 - 2670/42 md. ile gelen Ek 1 inci md. hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.) Devlet memurları, kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve yönetmeliklerin öngördüğü kılık ve kıyafet kurallarına uymak mecburiyetindedirler.

Peki memurların kılık kıyafet hususları yönetmelikte nasıl yer almaktadır? Bunun için Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik maddesine bakalım. 657 sayılı DMK'ya dayanan 1982 yılında yürürlüğe giren kılık ve kıyafet yönetmeliğinin amacı kamu personelinin Atatürk devrim ve ilkelerine uygun, uygar, aşırılığa kaçmayacak şekilde sade bir kılık ve kıyafette olmalarını, kılık ve kıyafette birlik ve bütünlük içinde bulunmalarını sağlamaktır. Yönetmelik ana ilkesinde "Kurum ve kuruluşlarda görevli memur, sözleşmeli personel, geçici personel ile hizmetliler ve işçilerin giyimlerinde sadelik, temizlik ve hizmete uygunluk esastır" ifadelerine yer verilmiştir.

657 sayılı DMK kılık kıyafet yönetmeliği Öğretmen kılık kıyafet

Erkek memurların kılık kıyafet hususu;
b. Erkekler;
Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir, temiz bakımlı ve taranmış olur. Hergün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir. Bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorapsız dolaşılmaz.

Erkek memurların hangi tip pantolon giyeceğinden ziyade elbise genellemesi yapılmış olup pantolonun da ütülü ve sade olması istenmiştir. Ancak kadın memurların kılık kıyafet yönetmeliği hükümlerinde pantolona özellikle vurgu yapılmıştır.
Kadınlar;
Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez.

Erkek öğretmenlerin kot giyilmesini engelleyen bir mevzuat hükmü bulunmamaktadır. Bayan öğretmenler için kot pantolon yasak olduğu belirtilirken erkek öğretmenler için böyle bir yasak yoktur ancak pantolonun ütülü olması istenmektedir. Ütü tutan kot pantolonlarında mevcut olduğunu hatırlatalım.

YÖNETMELİĞE UYMAMA

Kılık kıyafet yönetmeliğine uymayan öğretmenler 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında Uyarma cezası ile cezalandırılmaktadır. Bu da 657'de 125.maddede aşağıdaki gibi yer almıştır;
Madde 125
Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:
A - Uyarma :
g) Belirlenen kılık ve kıyafet hükümlerine aykırı davranmak,

Sendikalarında aldığı kılık kıyafet eylem kararları da bulunmaktadır. Bunu da hatırlatayım.

Arif Muzaffer KUL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum