Özür grubu ataması eş durumu isteyecek öğretmenlerden istenen belgeler

MEB özür grubu ataması eş durumunda istenen belgeler

Özür grubu ataması eş durumu isteyecek öğretmenlerden istenen belgeler

Özür grubu atamalarda bazen fazla evrak istendiğini görüyoruz. Oysaki tüm iş ve işlemlerin yayınlanan özür grubu atama kılavuzu ile atama takvimi kapsamında yapılması gerekmektedir. Özür grubunda öğretmenlerden istenen belgeler serimizde ilk yazımızı "eş durumunda istenen evraklar" olarak ele alıyoruz.

EŞ DURUMU YAPACAK ÖĞRETMENLER


Özür grubunda en çok yer değiştirmeler eş durumundan olmaktadır. Bu yüzden bu husustaki yazıma eş durumu ile başlamak istedim. Eşi öğretmen olanlardan istenen belgeler, eşi kamuda çalışanlardan istenen özür grubu evrakları ile eşi özelde çalışanlar olarak özür grubu atama sürecini çeşitlendirebilirim.

EŞİ ÖĞRETMEN OLANLAR

Bu konuda bazı milli eğitimlerin yanlış uygulama yaparak öğretmenlerden gereksiz yere evrak istediğini farkettim. Eşi öğretmen olanlardan özür grubunda evrak ibrazı istenmeyecektir. Karı koca öğretmen olanların tüm bilgileri zaten MEBBİS modülünde görülmekte olup başvuru sayfasında da bu bilgiler pasif halde ekrana gelmektedir. Öğretmenlerden görev yeri belgesi, evli olduklarına dair nüfus kayıt örneği dahi isteyen okul müdürleri var ama bunlar hatalı işlem yapıyorlar. Eşi öğretmen olanlardan belge istenmez.

EŞİ KAMUDA ÇALIŞANLAR

Eşi kamuda memur olan, kamu personeli olarak çalışanlardan görev yeri belgesi istenecektir. Görev yeri belgesi veya Atama/Yer değiştirme kararnamesi/onayı da geçerlidir. Örneğin özür grubu atamasında kamuda çalışan memurun ataması farklı ile çıktıysa ve göreve başlaması özür grubundan sonra olacaksa atandığına dair atama kararnamesi ile özür grubu ataması istenebilir.

EŞİ SSK'LI OLANLAR

Eşi SSK'lı (506 Sayılı Kanununa Tabi) olarak çalışanlardan özür grubunda istenen belgeler;

  • Eşinin çalışmakta olduğu iş yerinden alınacak görev yeri belgesi,

  • Bağlı bulunduğu vergi dairesinden veya ilgili meslek kuruluşundan alınacak iş yerinin faaliyette olduğunu gösterir belge,

  • Son başvuru tarihinden geriye dönük son iki yıllık süre içinde en az 360 gün sigortalı hizmeti olduğunu ve sigortalılığının halen devanı ettiğini gösterir belge.

  • 360 gün sigortalılık süresinin hesabında, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genci Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesi kapsamında geçen hizmet süreleri birlikte değerlendirilecektir.

  • Eşlerinin sigortalılık süresinin yeterli olmaması durumunda borçlanılması kaydıyla son iki yıllık süre içinde askerlikte geçen süreleri de sigortalı olarak geçirilen süreler kapsamında değerlendirilecektir.

  • Eşi ülke genelinde faaliyet gösteren, ancak merkezi belli bir ilde yerleşik olan şirketlerde çalışan öğretmen eşlerinin şirketlerin bu merkezleri dışında bulunan bir iş yerinde çalışıyor olmaları halinde, öğretmenlerden istenilen belgelere ilave olarak; atanmak istediği yerele eşinin iş yerinin faaliyette olduğuna dair belge (Anonim şirketlerde çalışanlar bu belgeyi kendi iş yerlerinden, diğer şirketlerde çalışanlar da çalıştıkları ildeki vergi dairesi, belediye veya ilgili meslek kuruluşundan alacaklardır.)


EŞİ BAĞKUR'LU OLANLAR

Eşi Bağ-Kur'lu (1479 Sayılı Kanununa Tabi) olarak çalışanlardan özür grubunda istenen belgeler;

  • Aile kayıt örneği

  • Bağlı bulunduğu vergi dairesinden veya ilgili meslek kuruluşundan alınacak iş yerinin faaliyette olduğunu gösterir belge.

  • Son başvuru tarihinden geriye dönük son iki yıllık süre içinde en az 360 gün sigortalı hizmeti olduğunu ve sigortalılığının halen devam ettiğini belgelendirecek.

  • Bağ Kur borcu olmadığını gösterir belge veya taksitlendirildiğine dair belge.

  • 360 gün sigortalılık süresinin hesabında, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesi kapsamında geçen hizmet süreleri birlikte değerlendirilecektir.


EŞİ EMEKLİ OLUP ÇALIŞANLAR

Eşi emekli olan ancak halen bir yerde çalışmayı sürdüren öğretmenlerden özür grubu başvurusunda eş durumu için istenen belgeler;

  • Eşi emekli olup, çalışanlardan SGK kayıtlı olduğuna dair belge ibraz edecektir. Bu belgede işe giriş tarihide belirtilecektir.

  • Bağlı bulunduğu vergi dairesinden veya ilgili meslek kuruluşundan alınacak iş yerinin faaliyette olduğunu gösterir belge.

  • Eşinin çalışmakta olduğu iş yerinden alınacak görev yeri belgesi, (iş yeri kendi adına ise istenmeyecektir.)

  • Eşi ülke genelinde faaliyet gösteren, ancak merkezi belli bir ilde yerleşik olan şirketlerde çalışan öğretmen eşlerinin şirketlerin bu merkezleri dışında bulunan bir iş yerinde çalışıyor olmaları halinde, öğretmenlerden istenilen belgelere ilave olarak; atanmak istediği yerde eşinin iş yerinin faaliyette olduğuna dair belge (anonim şirketlerde çalışanlar bu belgeyi kendi iş yerlerinden, diğer şirketlerde çalışanlar da çalıştıkları ildeki vergi dairesi, belediye veya ilgili meslek kuruluşundan alacaklardır.) (iş yeri kendi adına ise istenmeyecektir.)

  • Aile kayıt örneği


NOT: İstenilen belgelerin güncel olması yani özür grubu başvuruları zamanında alınması gerekmektedir. Görev yeri belgesi alacak olanlar görev yeri belgesinde İl ve İlçe kısımlarının olmasına dikkat etmelidir. Ayrıca istenen belgeler MEBBİS girişi ile okul tarafından sisteme yükleneceğinden dolayı evraklar taratılırken belgelerin okunaklı olması önemlidir.

Eş durumu yapacak öğretmenlerden istenen belgeler yazımızda tüm eş durumu çeşitlerini ele almaya çalıştım. Lütfen eş durumu ile ilgili görüşlerinizi, kafanıza takılan hususları yorumlar kısmından belirtiniz.

Arif Muzaffer KUL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (40)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Meb Atama Haberleri