MEB şube müdürü olma şartları nelerdir?

MEB şube müdürü olma şartları nelerdir?


MEB şube müdürü olma şartları nelerdir?





Millî Eğitim Bakanlığı personelinin görevde yükselme, unvan değişikliği ve yer değiştirme suretiyle atanması hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik 13 Ocak 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Bu değişiklikle birlikte MEB şube müdürü olma şartları da değişti.


ŞUBE MÜDÜRÜ OLMAK İÇİN GÖREV SÜRESİ


Şube müdürlüğü MEB personeli görevde yükselme yönetmeliği kapsamında görevde yükselmeye tabi hizmet grupları ve kadrolar arasında "yönetim hizmetleri grubu" içerisinde yer almaktadır. Yönetim hizmetleri grubu içerisinde şube müdürlüğü ile birlikte şef kadrosu da bulunmaktadır. Yönetmelik kapsamında görevde yükselmeye tabi kadrolara atanabilmek için MEB bazı unvanlarda belli süre hizmet etme şartı aramaktadır.


Şube müdürü olmak için aranan süre şartı incelendiğinde karşımıza farklı kadrolar için farklı süre şartları çıkmaktadır. Örneğin okul müdürlüğünde geçen süre ile müdür yardımcılığında geçen süre değişiklik göstermektedir.


Şube müdürü olmak için gereken çalışma süresi ne kadar?



  • Talim ve Terbiye Kurulu uzmanı, eğitim uzmanı, uzman, raportör, sivil savunma uzmanı veya okul müdürü görevinde iki yıl çalışmış olanlar şube müdürlüğü ataması için gerekli süre şartını taşımaktadır.

  • Müdür başyardımcısı veya müdür yardımcısı görevlerinde ayrı ayrı veya toplamda üç yıl çalışmış olanlar şube müdürlüğü ataması için gerekli süre şartını taşımaktadır.

  • Mimar, mühendis, biyolog, psikolog, istatistikçi, çözümleyici, programcı, araştırmacı, tekniker, şef veya sayman kadrosunda üç yıl çalışmış olanlar şube müdürlüğü ataması için gerekli süre şartını taşımaktadır.

  • Öğretmen kadrosunda dört yıl çalışmış olanlar şube müdürlüğü ataması için gerekli süre şartını taşımaktadır.


ŞUBE MÜDÜRÜ OLMA KRİTERLERİ


Burada hemen belirtmekte fayda var. Öğretmenlikte toplam 4 yıl çalışmış olan birisi şube müdürü olma şartlarını taşıyor diyemeyiz. Çünkü şube müdürü olmak için diğer kriterlere de bakmamız lazım.


Şube müdürlüğü için gereken şartlar;



  • En az fakülte veya dört yıllık yüksekokul mezunu olmak,

  • 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen şartlar ile ikinci fıkrada yer alan kadrolar itibarıyla belirtilen hizmet süresi ve eğitime ilişkin şartları taşımak.


Burada belirttiğimiz son maddenin şartlarına 657 DMK içerisinde bakalım.


68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen şartlar;



Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir. 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl, 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300’den az olanlar için en az 10 yıl, 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl, hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır.



Şube müdürlüğü ek göstergesi 5300'den az olduğu için toplamda memurlukta en az 10 yıl çalışılması gerekmektedir. 10 yıllık süre şartı sağlandıktan sonra yukarıda belirttiğimiz şartların karşılanıp karşılanmadığına bakılır.


Arif Muzaffer KUL
Öğretmen 


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Mevzuat Haberleri